В "Евростар" шлайфат английски с помощта на наследниците на холивудски актьори

Деца на Ел Ей звезди стават даскали у нас

Родителите тук са много строги, не ни пускат на дискотека, жалват се тийнейджърите от САЩ
Английският се усъвършенства най-добре в непринудена обстановка
 

Всички българи карат с колан

Линдис Гринър, директор на училището в Ел Ей

- Господин Гринър, знаехте ли нещо повече за България, преди да дойдете?
- Имах съвършено различни очаквания за страната ви, базирани на негативните представи за комунизма от 70-те години, които бяха насаждани у нас. Първо бях запленен от красивата архитектура, а и от топлото посрещане, което българите направиха на децата ни. Цели семейства дойдоха на автогарата, не само учениците.
- какво най-вече ви учудва у нас?
- Че говорите английски толкова добре. А, и че всички си слагат коланите, като се качат в колата. При нас това изискване го има в някои щати, но малцина си правят труда да го спазват.

 

От пети клас учат химия на чужд език


В "Евростар" се учат интензивно едновременно английски и немски език. Още от 5-и клас част от часовете по история и химия се преподават на тях. Обучението завършва с външно замерване на знанията, осъществено от комисии на Британски съвет и Гьоте институт.  
До 7-ми клас учениците получават такава подготовка по език, каквато биха придобили след едногодишно обучение в подготвителен клас на английската и немската гимназия. Ето защо тези, които не успеят да се класират в ограничената бройка от 15 ученици, продължаващи в 8-ми клас на "Евростар", се насочват към френската или испанската гимназия. Това обучение е и сериозна икономия на средства. Ако децата трябва да получат езиковите си сертификати чрез курсове или частни уроци, средствата са около 4 пъти по-големи спрямо тези, които ще вложат в "Евростар". В 9-и клас в програмата се включват латински и руски. В зависимост от това какво мисли да кандидатства ученикът, се акцентира на съответния общообразователен предмет. Училището е предпочитано и заради доказаната възможност да дава солидна подготовка по математика и умения за създаване на интерпретативен текст.
 
 
 

 

 


Как изглежда България в очите на Ел Ей? И по-специално - през погледа на децата на холивудските звезди. Малко мръсна, но с много топли хора и уникална архитектура. И с прекалено много правила и строги родители - представа, която би хвърлила всеки средностатистически нашенец в изумление.
Така обаче за три дни са успели да видят страната ни 22-ма ученици от лосанджелиското училище Wildwood school, които гостуват в домовете на български тийнейджъри.

Възпитаниците на частното ни училище "Евростар" посрещнаха на гости за десет дни отрочетата на Холивуд, някои от които са деца на известни и у нас имена. Ръководителите им обаче крият дори инициалите на звездните татковци, защото, според директора Линдис Гринър, "когато дойдат при нас на родителска среща, те са бащи, а не звезди".
Линдис Гринър (вдясно) работи заедно с момчетата
ФОТОДимитърКацаров
 

Откакто са в България, децата им пък са отчасти учители, отчасти социални работници. Сутрин те присъстват на занятията на връстниците си от "Евростар" по английски и им помагат да усъвършенстват езика си. Дори им дават диктовки и с червен химикал поправят правописните грешки. А в свободното от учене време обогатяват знанията им с най-пресните жаргони в Лос Анджелис
След импровизираните часове звездните отрочета се преместват в дома за деца "Света Параскева", където поправят люлки и пейки, садят цветя и се опитват да придадат по-голям уют край малчуганите. Тъй като хлапетата са около тригодишни, проблеми с комуникацията няма. Тя се състои предимно от гушкане и подаване на играчки, за които дребосъците протягат ръчички с готовност, след като са преодолели първоначалния стрес от притока на непознати хора, говорещи им на неразбираем език.
"Ходили сме и в други страни, където сме работили предимно с по-големи деца, но със сираци учениците ни се срещат за първи път. Това се отразява на тяхната психика, стават по-милосърдни и виждат, че не навсякъде животът е лесен", споделя Алберто, един от ръководителите им и финансов директор на школото. Самият той е от Уругвай и смята, че България много прилича на родината му. "Малка страна със сърдечни хора. Когато дойдох за първи път, все още не разбирах нищо от езика, но видях, че българите винаги имат готовност да ме упътят. Ако не могат да говорят английски, го правят с жестове, викат съседите да ги питат, но никога не ти обръщат гръб.
Сега вече понаучих и малко български - мога например да кажа, че харесвам шопска салата и "Каменица", смее се Алберто, като произнася "менюто" на български. В същото време и американчетата демонстрират първи познания по нашия език, като си подвикват взаимно "Хайде", докато си разменят лопатите. Разчистват плевелите около дръвчетата, а директорът Гринър лично е хванал четката и боядисва таваните на детския дом. "Прави впечатление, че учителите им работят наравно с децата. Не се държат като ръководители и не надзирават", разказва директорът на "Евростар" Атанас Иванов. Учениците му показали фантастичен напредък с английския, откак американчетата им преподават, а само след месец трябва да се явят на задължителен изпит пред комисия на Британския съвет.
"Научихме се да формулираме правилно изрази, които преди сме се чудили как да кажем. А и контактите са ни адски полезни, може след време да се озовем в една и съща среда с тях", надява се Боряна. Съучениците й бързат да я подкрепят, че американците били "адски земни", по нищо не им личала холивудската закваска. "Що се отнася до знания обаче, ние сме по-напред от тях като обща култура. А и баскетболистите им не са добри", категоричен е обаче Петко, който е успял
да тества уменията им под коша
"А "моят човек" все иска да излиза, ходи му се на дискотека. При тях няма дискотеки, правят си хауспартита в домовете на родителите си, нали имат жилища като палати. И сега тук искат да наваксат, но нашите са категорични, че има вечерен час. В осем трябва да съм вкъщи", разказва той. Родителският вечерен час явно е учудил и други американски деца, въпреки че най-вероятно българските майки и татковци са засилили контрола именно заради сигурността на гостите. Шега ли е - да ти дойде на крака детето на холивудски продуцент и да му се случи нещо, докато е под твоята опека. Един баща, оказва се, не пускал никъде американчето без възрастен придружител - дори и ако около него има десет български връстници. Може би именно това кара една от холивудските девойки - Ева, да констатира: "У вас имате много строги правила". Джейк пък е учуден от това колко сме толерантни към всички вероизповедания. "Тук много лесно намерих синагога и успях да вляза в нея. Въобще градът е страхотен като архитектура, не очаквах да видя подобни сгради", въодушевява се той, докато съученичката му София допълва: "А римският град е нещо фантастично - град под града!", имайки предвид останките от Сердика. Тийнейдъжърите бързо си намерили и общи интереси - например филма "Здрач", по който американските гимназисти изпадат в истерия. "А пък българите усвояват езика със страшно темпо, разбираме си абсолютно всичко", допълва Макс.
Стела Стоянова